Friday, 6 September 2013

kenape saye :'(

merasa senang ats kesenangan adalah senang, merasa susah atas kesusahan adalah senang, merasa senang  atas kesusahan itulah yg sukar..

ehem.. ehem.. (sambil betulkan kolar baju) bismillahirrahmannirrhim~ wah :D I'm back again.. setelah sekian lama tinggalkn blog ini berhabuk dah haa.. okok meh kite straight to the road point. post ini ditujukan kepada seseorang (wah mcm nk luahkn perasaan je) :P heh, no lah.. admin hndak membantu rakan kerana dalam sat hadis yg diriwayatkn oleh imam muslim ada mengatakan bahawa barangsiapa menjadikan mudah urusan org lain, pasti Allah akn memudahkn urusannya di dunia dn di akhirat.. tgk dapat pakej perkahwinan lagi sambil menyelam minum air.. ok sekarang lihat tajuk "why me"? konfirm org yg bijak pandai mcm anda dah boleh teka main point of this topic.. yeah betul tu mcm la dgr korg ckp hehe.. PROBLEM.. haih.. knape la mesty ade masalah? takde sape puns dlm dunia ini yg sengaje nak cari masalah.. tapi masalah tu yg cari kite bak kate lenka 'trouble is a friend but trouble is a foe'.. baik esok sekarang saye akn bawakn anda tentang hakikat masalah/dukacita or ape2 yg berkaitan dengannya lah.. firman ALLAH " dan apakah kamu mengatakan kamu beriman sdgkn kamu tidak diuji??" dukacita adalah satu perkara yg Allah campakkn kpd insan yg kdg2 dia tak mampu nak buat apa2.. kdg2 masalah yg dihadapi oleh kita tidak menjadi masalah kpd org lain.. bila sedih manusia akn cari bagaimana dia hendak keluar drpd kesedihan itu.. surah At-Talaq : 2-3 " barangsiapa bertaqwa kpd ALLAH nescaya ALLAH akn mnunjukkn jln keluar baginya, dn memberiknnya rezki dr arah yg tidak disangka2 " tak banyak perkara yg dpt membawa manusia kembali kpd Allah tetapi sedih mampu melakukannya. inilah hakikatnya, Allah ingin insan tersebut agar kembali mengingatinya.. ok mari lihat satu analogi.. seorg bayi meminta agar diberikn pisau oleh ibunya krn pada pandangannya pisau itu menyeronokkan, akn tetapi disebabkn sayangnya ibu terhadap anaknya itu sudah pasti ibu tersebut tidak akn berikn pisau itu kerana ibu itu tahu pisau itu akn mambahayakn anaknya.. samalah juga kita hendak sesuatu, bagi kita ia dpt menggembirkn kita, tetapi Allah lebih tahu apa yg baik dan buruk utk kita.. ingat kasih syg Allah lebih dpd kasih syg ibu terhdap anaknya.. dan kita diberikan ujian supaya kita dapat mempelajari sesuatu drpd ujian tersebut.. tidaklah Allah menetapkan sesuatu itu utk sia-sia sahaja.. haa, jiwa kacau? biasalah remaja.. tidak kiralah apapun yg menimpa kamu, bersabarlah.. kadang2 kita tidak akan tahu nilai sebenar sesuatu kejadian sehingga ia menjadi memori.. last word.. ujian yg kamu hadapi sebenarnya adalah satu nikmat yg tidak pernah kamu sedari.. wallahualam.. maaf andai ada salah silap/post membosankan/.. syukran :)






Tuesday, 19 March 2013

result oh result -_-"

khamis ni result.. seres cuak sbb sume nk yg trbaik kan.. bg kte yg trbaik mzt la 11A+ kan.. ok klau aku x kesah 11A ape jela asalkn straight... klau boleh sume org nk cmtu.. tp if u realised (wah ayt sir ro) bkn mudah utk sume org dpt straight wlaupun x mustahil.. then,, aku bermuhasabah sendirian.. tringt klau dlu ade sahabat mnta nasiht ape prkara yg plg utama rasulullah ckp ini3 then org lain rasulullah ckp ini3 which is different drpd org td.. ape yg dpt aku simpulkn ialah simpul mati.nga3.ok2 maknanye tiap org ade perkara  lain yg dy perlukn utk berjaya.. ok to my friend (tidak perlu dimentionkn name kamu ye).. klau incase kte x dpt yg terbaik tu means 11A kan, bagi aku tak perlu pon utk kite bersedih bagai sbb awl2 lg kte dh dpt ape yg lbh utama & terbaik utk kte which is hidayah.. yela aku juz tringt ape yg kte sembang aritu.. 11A adalah bonus drpd Allah je klau kte dpt pon.. ape yg trbaik utk kte tu lah dye, permulaan kite dlu yg tak seberape baik Alhamdulillah kini dh berubah.. bagi aku inilah yg plg utama sbb ingt ayat seribu dinar maksudnya "barangsiapa bertaqwa kpd Allah nescaya Allah akn mnunjukkn jln keluar baginya, dn memberiknnya rezki dr arah yg tidak disangka2" smoga pandangan ini dpt mendidik hati utk menerima takdir yg ditetapkn dgn redha dn penuh kesyukuran.. kita tidak tau pon apa yg kite perlukan sebenanye..  surah al-baqarah : 216 "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" Ya Allah  tetapknlah takdir yg terbaik utk kami.. Aamiiin.. :) - to my friend who almost had the same way we had through..

Saturday, 2 February 2013

sallallahu ala muhammad :')

assalamualaikum sume... :) alhamdulillah dpt lg kte jmpe dgn maulidur rasul thn ni kn .. nabi x mnx pown kte wish birthday dy tp kte adakn maulidur rasul utk mgingtkn diri kpd rasul kesayangan kte ni.. sbb ape? klau nk dihitung kasih umat kpd rasulullah nescaye msh xdpt menandingi kasih rasulullah kpd umatnye... jom kite muhasabah ini..

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar.
Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.
Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai.
Wajahnya yang tenang berubah warna.
"Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.
"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.
"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula.
Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum.
Kemudian baginda bersuara, "Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasulullah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."
Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan 'ikhwan' baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.
"Malaikat," jawab sahabat.
"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.
Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."
"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."
"Mungkin kami," celah seorang sahabat.
"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.
"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.
"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.
"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu..

Ya Allah ampunkan daku.. :'(

"whai jibril, sakitnya mati ini. bgaimana umatku mmpu mnanggungnya. whai jibril, kmpulkn sakit mati seluruh umatku, biar aku yg tanggung sekarang ini'. 
begitulah sayangnya Rasulullah s.a.w kpd umatnya dn bimbang umaynya x mampu mnahan sakitnya mati, namun prmintaannya tdk diperkenankn oleh Allah s.w.t..
betapa sygnya Rasulullah pd kita semua.. tapi kita..? bayangkn bgaimana jika Rasulullah tgk keadaan kite skang.. layak kah kita mnjd umat Rasulullah? bersama kite perbaiki diri :) wallahualam.. assalamualaikum..

Saturday, 12 January 2013

C.L.A.S.S.T.I.M.E :)

assalamualaaikum.. errm..yg ni saje je nk cite.. xde papepun sebenanye.. ok so we just started our class this week.. sbb sblm ni just orientasi jep..hehe.. aq dpt class escess(level2)...class ni dye tntukn melalui test yg dibuat pd mggu lps...ngarut je test dye tp tulah yg bezakn kefahamn kite... (huh aq xpandai lg) :) ... dye ade 6 level which is 1)preliminery 2)ascess 3)achiever 4)communicator 5)expert 6)master .. bley bezakn mne 1 yg lg power... tp yg lg power pown smpai communicator je.. ascess plg rmai smpai pecahkn kpd 4 class.. then aq msk class mcm besa la ade ta'aruf.. ade 3 sesion tau tiap ary grammar, speaking and writing.. tp aq plg ske time speking wlaupun kite kne speaking time tu... xpe blaja pnye psal.. tp aq ske sbb cg dye bkn cg malaysia.. haa jeng3 nme dye nadia drpd US .. dye speking punyelh semart :D.. slalu jgak aq ajuk slang dye ckp tu :p .. errmm.. oke2 sekian dlu ye.. busy skang ni blk rmh sabtu ahad kene driving class plk.. huh -_-" ..bye2 assalamualaikum :)


Saturday, 5 January 2013

Astagfirullahalazim d=>

Jgn anggap aku SOLEH hnya krn krn acap kali aku post mngenai artikel2 ilmiah, dakwah dn sbgainya..

kerana...
Jauh di sudut hatiku,
Mahu saja aku MENANGIS SEKUAT HATI,
Aku SEDANG BERTARUNG dgn diriku sendiri,
TAK MUDAH,
Allah saja yg TAHU apa yg terbuku dihati,
Aku masih berada didlm LAUTAN KEKURANGAN,
Kadangkala aku TERGELINCIR kerana,
Jln kehidupnku penuh dgn kenikmatn..
MAAFKAN aku krn kadangkalanya AKU KJILAF..
terlupa ke arah mna yg ptut aku tuju...
SEBAK HATI tatkala aku trbayang,
Bilakah WAKTU TERAKHIRKU?
Dimanakh TEMPAT TERAKHIRKU?
Siapakh ORANG YANG TERAKHIR berada dgnku?
Dgn CARA APAKAH aku mengakhiri cerita hidupku? ='(



Sayyiduna Zaid bin Arqam meriwayatkannya dengan berkata (yang bermaksud) :

"Aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda : 'pada Hari Kiamat, seseorang didatangkan dan dilemparkan ke dalam neraka. Kemudian ususnya terburai dan dia akan dipusing-pusingkan seperti keldai yang memusingkan alat giling.

Lalu penghuni Neraka berkumpul dan bertanya kepada orang terbabit, 'Fulan, apa yang terjadi denganmu? Bukankah dulu kau mengajak kepada yang makruf (hal baik dan benar) dan melarang perkara yang mungkar (hal buruk dan salah)? Dia pun menjawab, 'Dulu aku memang mengajak kepada perkara yang makruf namun aku sendiri tidak mengamalkannya. Dan aku melarang yang mungkar, tetapi aku sendiri melakukannya."
(Hadith Riwayat Imam Bukhari)



Friday, 4 January 2013

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum.. :) shat? pe khaba nur iman anda ? kite bknnye  nabi ataupn malaikat tp manusia yg iman sntiase brubh.. brdoalh agar iman kite brtmbh dr hari ke hari.. wah :D .. blog aq da lawa.. Alhamdulillah berkat prtolongn muhd faiz hazim II (yg kt gmbar2 tu pun dye yg tulis)..btw thank you agym.. erm.. aq pown xtau nk cite cmne ni.. sedey :'( .. pena xdgr kisah seekor burung ketike nabi Ibrahim dibakar oleh raja zamrud.. seekor burug kcl ambil air gne paruhnye dn cmpk kn ke arah api yg trdpt kekasih Allah Nabi Ibrahim.. then burung bsr ketawakn dye dn kate " adakh dgn air yg bnyk tu bole memadmkn api yg besa tu" burung kecil mnjwb " aku x pikir Allah akn tnya kpdku apa dgn air itu dpt mmdmkn api tersubut? ttp aku ykn Allah akn brtnyakn kpdku apakh usahamu utk mnylamtkn nabi Ibrahim".. maka trdiamlh burg bsar trsebut.. keadaan aq ialh kt sane rmai yg abaikn solat.. rmai yg abaikn aurat.. rmai yg abaikn hukum.. nauzubillah semoga kite dijauh kn drpd prkara trsebut.. tp dlm surah Al-Hujurat : 10.. sesungguhnya kaum mu'minin itu adlh brsaudara.. jd kite ade tggungjawab utk diri kite dn org laen.. tp aq x mampu.. aq lemah :( .. hina nyer aq nk ajk kwn solat pun x mampu.. lemahnye iman aq hnya bole cegah dgn hati je.. aq rse hari2 aq dpt dosa free je.. Ya Allah ampun kan ku, kuatknku, bantulh aku.. sesungguhnye penolg kamu hnyalh Allah, rasul-Nya,dn org2 yg briman, yg mndirikn solat, mnunaikn zakat, seraya mrk tunduk( kpd Allah) : Al-Maidah : 55... yakinlh ssungghnye Allah Maha Mendgr dn Mngetahui akn tiap2 sstu.. 1 hr tibe2 je ade bdk br pggl aq lps asar , kmudian dye srh aq bce buku fadhilat amal.. huh ? trkejut da arr x knl tp buat jela then dye crita sifat2 para sahbat Nabi.. masyaAllah kagumnye aq dgn dye.. walupun dye xknl org tp dye bole smpaikn ilmu dye dgn begitu baek.. smpaikn rmai yg dtg dgr skali.. ye. Allah sedarkn aq yg kite prlu brsabar dn bijak dlm mnyampaikn sstu dlm stiap prkara sbb prtolngn Allah akn dtg pd saat yg tpt.. jd brsabarlh wahai diri.. insyaAllah ade rakn2 kt sane yg bole bantu.. doakn kami ye wlaupun hanya lintasan hati.. d=>

Monday, 31 December 2012

2012 kini tggl kenangan.. :)


 . بسم الله الرحمن الرحيم ، أول الكلامي
  erm..kpd pembaca sy nk ckp sstu.. ehem2.. cewah... sy mnx maaf jika ade slh silap dlm taon 2012... it's a great moment ever to have friend like u.. thanks for being my friend until now.. wish you success in your life ... Happy new year to u and may Allah make this year a year of mercy and blessing of us.. :) hee.. ikhlas dr hati ni..oke..
 Tepat jam berdetik 12.00 a.m. hari ini menunjukkan tahun baru 2013 telah tiba. wah mesty rmai blogger yg wish happy new year kn.. sy pown xnk trlps jgk..so Apa khabar wahai pembaca sekalian ? Sihat semuanya? Alhamdulillah. Keadaan kita yang sejahtera ini menunjukkan bahawa Allah Subhanahu Wata'ala, Tuhan Yang Maha Esa masih sayangkan kita. Dia masih ingin lihat kita jejak di muka bumiNya dengan senantiasa mengingatiNya tanpa putus. Oleh itu, marilah sama-sama kita memanjatkan seinfiniti kesyukuran kita kepadaNya tanpa henti atas segala nikmat pemberianNya.
 Firman Allah Subhanahu Wata'ala :
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّعَذَابِي لَشَدِيدٌ
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".
(Surah Ibrahim : Ayat 7)

 erm.. 2012 kini mnjd memori samada memori indah atau sebaliknye.. wlauapapun kite mesty ambil pngjrn ats ape yg brlaku utk mngubh diri kite mnjd lbh baik.. ssngghnye org yg berjaya adlh org yg hari ini lbh baik drpd smalm.. so, strive for excellent mulekn dgn azam br dn pastikn taon ni gite gapai azam kite. sebaik2nye berazam la jd org yg solih/solehah dn mnjd org yg lbh bertaqwa..aamiiin.. heh choww dlu nk kne blk asrama.. :'( sian .. InsyaAllah kite jmpe lg.. Assalam..