Friday, 6 September 2013

kenape saye :'(

merasa senang ats kesenangan adalah senang, merasa susah atas kesusahan adalah senang, merasa senang  atas kesusahan itulah yg sukar..

ehem.. ehem.. (sambil betulkan kolar baju) bismillahirrahmannirrhim~ wah :D I'm back again.. setelah sekian lama tinggalkn blog ini berhabuk dah haa.. okok meh kite straight to the road point. post ini ditujukan kepada seseorang (wah mcm nk luahkn perasaan je) :P heh, no lah.. admin hndak membantu rakan kerana dalam sat hadis yg diriwayatkn oleh imam muslim ada mengatakan bahawa barangsiapa menjadikan mudah urusan org lain, pasti Allah akn memudahkn urusannya di dunia dn di akhirat.. tgk dapat pakej perkahwinan lagi sambil menyelam minum air.. ok sekarang lihat tajuk "why me"? konfirm org yg bijak pandai mcm anda dah boleh teka main point of this topic.. yeah betul tu mcm la dgr korg ckp hehe.. PROBLEM.. haih.. knape la mesty ade masalah? takde sape puns dlm dunia ini yg sengaje nak cari masalah.. tapi masalah tu yg cari kite bak kate lenka 'trouble is a friend but trouble is a foe'.. baik esok sekarang saye akn bawakn anda tentang hakikat masalah/dukacita or ape2 yg berkaitan dengannya lah.. firman ALLAH " dan apakah kamu mengatakan kamu beriman sdgkn kamu tidak diuji??" dukacita adalah satu perkara yg Allah campakkn kpd insan yg kdg2 dia tak mampu nak buat apa2.. kdg2 masalah yg dihadapi oleh kita tidak menjadi masalah kpd org lain.. bila sedih manusia akn cari bagaimana dia hendak keluar drpd kesedihan itu.. surah At-Talaq : 2-3 " barangsiapa bertaqwa kpd ALLAH nescaya ALLAH akn mnunjukkn jln keluar baginya, dn memberiknnya rezki dr arah yg tidak disangka2 " tak banyak perkara yg dpt membawa manusia kembali kpd Allah tetapi sedih mampu melakukannya. inilah hakikatnya, Allah ingin insan tersebut agar kembali mengingatinya.. ok mari lihat satu analogi.. seorg bayi meminta agar diberikn pisau oleh ibunya krn pada pandangannya pisau itu menyeronokkan, akn tetapi disebabkn sayangnya ibu terhadap anaknya itu sudah pasti ibu tersebut tidak akn berikn pisau itu kerana ibu itu tahu pisau itu akn mambahayakn anaknya.. samalah juga kita hendak sesuatu, bagi kita ia dpt menggembirkn kita, tetapi Allah lebih tahu apa yg baik dan buruk utk kita.. ingat kasih syg Allah lebih dpd kasih syg ibu terhdap anaknya.. dan kita diberikan ujian supaya kita dapat mempelajari sesuatu drpd ujian tersebut.. tidaklah Allah menetapkan sesuatu itu utk sia-sia sahaja.. haa, jiwa kacau? biasalah remaja.. tidak kiralah apapun yg menimpa kamu, bersabarlah.. kadang2 kita tidak akan tahu nilai sebenar sesuatu kejadian sehingga ia menjadi memori.. last word.. ujian yg kamu hadapi sebenarnya adalah satu nikmat yg tidak pernah kamu sedari.. wallahualam.. maaf andai ada salah silap/post membosankan/.. syukran :)






No comments:

Post a Comment